Rómske deti z Jarovníc odcestovali na výtvarnú prezentáciu do Budapešti

09.09.2004 Celý región

Skupina výtvarne nadaných rómskych žiakov 1. ZŠ v Jarovniciach v okrese Sabinov odcestovala 7. septembra so svojím učiteľom Jánom Sajkom a starostom obce Mar...
Skupina výtvarne nadaných rómskych žiakov 1. ZŠ v Jarovniciach v okrese Sabinov odcestovala 7. septembra so svojím učiteľom Jánom Sajkom a starostom obce Mariánom Kyjovským do Budapešti.

Zúčastnia sa vo štvrtok 9. septembra na vernisáži spoločnej dobročinnej výstavy detí z Jarovníc a žiakov Gymnázia Pála Szinyeiho Merseho pod názvom Farby jedného priateľstva, ktorá bude v Slovenskom inštitúte v Budapešti. S príhovorom má vstúpiť podpredseda vlády SR Pál Csáky a výstavu otvorí akademický maliar András M. Novák, predseda Spoločnosti Pála Szinyeiho Merseho
Podľa Sajka počas pobytu do 12. septembra navštívia aj Národnú galériu v hlavnom meste Maďarska a pozrú si diela Szinyei Merse Pala. \"Pravdepodobne sa stretneme s jeho vnučkou, \" dodal Sajko.
Program pre hostí z Jarovníc pripravili priatelia zo ZŠ a gymnázia Szinyei Merse Pala v Budapešti.
Darované obrázky deti z Jarovníc sa budú dať na vernisáži kúpiť. Pôjde o výnimočný krok, keďže kresby nie sú na predaj. Získaná suma z predaja vystavených detských kresieb bude prevedená na bankové konto - darovací účet 1. ZŠ v Jarovniciach. Z neho sa potom financuje nákup pomôcok a potrieb na ďalšie vzdelávanie rómskych žiakov.
Gymnázium Pála Szinyeiho Merseho v Budapešti má takmer desaťročné vzťahy s Jarovnicami, kde žil a tvoril umelec, po ktorom bola inštitúcia pomenovaná. Delegácia zástupcov gymnázia každý rok navštívi náhrobný pomník maliara na cintoríne v obci, ktorú z dvoch tretín obývajú Rómovia. Spoločná výstava Slovenského inštitútu a Gymnázia Pála Szinyeiho Merseho popri prezentácii diel mladých ľudí z Jarovníc a z Budapešti dokumentuje partnerské vzťahy.
(jj)
 

Vyberte región

mark